Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu
Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu

A gyász 5 fázisa

Halottak napja alkalmából osztozunk a gyászolók fájdalmaiban és ezzel a poszttal szeretnénk segíteni a veszteség feldolgozásának folyamatát.

2022.11.01.

Mindannyian másképp gyászolunk, de mégis közösek bennünk azok az alapvető reakciók, amelyekkel a veszteségre reagálunk. Elisabeth Kübler-Ross svájci pszichiáter ezt megfigyelve különítette el a gyász 5 fázisát.

1. Gyakori, hogy egy veszteség élményre eleinte tagadással reagálunk, mellyel tulajdonképpen a pszichénk a hirtelen és intenzív érzelmi tűlterheléstől igyekszik óvni önmagát.

2. Ezt általában a düh fázisa követi, ami egy szerves része a veszteségek feldolgozásának, hiszen ilyenkor szembesülhetünk a tehetetlenség érzésével, vagy akár a szeretett személlyel szembeni feldolgozatlan indulatokkal is. Nagyon fontos, hogy ezt a lépést is meg tudjuk engedni magunknak, anélkül, hogy legátolnánk a túlzott bűntudattal.

3. Az alkudozás fázisába érve sorra vesszük, hogy mi mindent tehetnénk még, vagy mit kellett volna megtennünk.

4. Amikor rájövünk, hogy az események alakulása már nem a mi kezünkben van, előfordulhat, hogy depresszió lesz úrrá rajtunk: nehezen találjuk a helyünket, kedvtelenek és energiátlanok vagyunk, hisz nehéz elfogadni az űrt, amit a szerettünk elvesztése hagy maga után.

5. Egy idő után - melynek hosszúsága egyénenként nagyon változó - azonban belenyugszunk a helyzetünkbe, elkezdünk alkalmazkodni a megváltozott élethelyzethez és fokozatosan újra megtaláljuk a helyünket.

Ezt az elméletet azóta már sokan bírálták is, hiszen nem minden ember megy át mindegyik szakaszon és nem is feltétlenül ebben a sorrendben. Fontos is, hogy ne vádoljuk magunkat, ha nem azt érezzük és nem akkor, amit mások szerint "kellene". Arra viszont nagyon megnyugtató támpontot ad ez a teória, hogy a gyásznak is van egyfajta szakaszossága és látható, hogy idővel és a veszteségfeldolgozással új fázisokba léphetünk, míg végül eljuthatunk a belenyugvásig is. Előfordul az is, hogy egyes életszakaszokban újra átéljük a gyász valamely szakaszát, ezért sokat segíthet, ha mindezt tudatosítjuk magunkban és ha jól esik, beszélhetünk érzéseinkről a hozzánk közel állóknak, vagy kapcsolódhatunk csendben önmagunkkal és az elveszített szerettünkkel csupán egy gyertya fényének társaságában.

 

Kövess minket facebookon és instagramon is:

ZEFI oldal: https://www.facebook.com/zefizuglo/
ZEFI - testünk egészsége https://www.facebook.com/groups/833371893831756/
ZEFI mentális immunerősítés csoportja https://www.facebook.com/groups/819125255243069/
ZEFI instagram: https://www.instagram.com/zefizuglo