Legfrissebb cikkek

Előadásokkal zárult a ZEFI egy héten át tartó ingyenes csontsűrűség mérési programja. Reumatológus és gyógytornász is beszélt a betegségről, a megelőzéséről. A Zuglói Lapok beszámolója.
A ZUGLÓI LAPOK tudósítása. Csaknem harminc szakemberrel elindult a háziorvosi praxisközösség Zuglóban. A pályázati forrásból megvalósuló, minimum 20 hónapig tartó program célja a lakosság egészségügyi állapotának alaposabb felmérése, az egyéni kockázati tényezőköz – például a túlsúlyhoz, dohányzáshoz – illeszkedő gondozás, a szolgáltatások bővítése. A szakemberek szorosan együtt fognak működni a ZEFI-vel.
A levegőminőségről és annak egészségügyi hatásairól rendezett konferenciát a zuglói önkormányzat. A szakemberek és más önkormányzatok képviselői a Zugló részvételével is zajló nemzetközi AWAIR program eddigi eredményeiről és a folyatásról tanácskoztak március 12-én. A ZEFI irodavezetője is előadást tartott.A ZUGLÓI LAPOK beszámolója. Az előadások is letölthetők pdf formátumban.
A szennyezettség mérése mellett fontos kérdés, mit gondolnak az itt lakók a kerület levegőjéről, mit érzékelnek a problémának, és mit látnak jó megoldásnak. Az európai AWAIR projekt keretében készült friss lakossági véleményfelmérésből választ kapunk ezekre a kérdésekre is. Nézzük, milyennek ítélik a zuglóiak a kerület levegőjét.
Zuglóban január 7-e és február 11-e között voltak levegőminőség mérések. A hagyományok komponensek (NOx, SO2, CO, Ózon) mellett a PM10 mintákból mért nehézfém- és PAH-adatok (Policiklikus Aromás Szénhidrogének) is fontosak az egészségügyi hatásuk (kockázatuk) miatt. 
Megszívtuk... Ez a címe a toxikológus szakember előadásának. A Zuglói Egészségfejlesztési Iroda meghívására Zuglóba jön dr. Zacher Gábor!
Az AWAIR projekt indulása óta számos eredményt értünk el: túl vagyunk egy egyhónapos helyi légszennyezettség-mérési időszakon, elkészült a térség legnagyobb kibocsátóinak leltára, megkérdeztünk a lakosságot, mit gondolnak a településük levegőminőségéről. Most a szennyezés egészségi hatásairól lesz szó azon a konferencián, amelynek a ZEFI ad otthont.
Egy hónapon át napi értékelést adtunk a levegőminőségről. Zuglóban is működött egy ideiglenes mérőpont az önkormányzat megrendelésére. Az értékelést a napi átlagok alapján végeztük, tehát egy adott nap levegőminőségének értékelését másnap tettük közzé.
Az önkormányzat megrendelésére Zuglóba települt az Országos Meteorológiai Szolgálata levegőminőségi merőbusza. 2019. január 7-től február 11-ig át minden órában kaptunk légszennyezettségi adatokat.
Kéthetente lesz klub a lisztérzékenyek éa egyéb étkezési korlátozásokal élők számára. Itt bármit megkérdezhet, ami foglalkoztatja!
Magas a vérnyomása? Számtalan kérdése van, és válaszokat szeretne kapni? Tapasztalatait szívesen megosztaná másokkal? Részese lenne egy közösségnek? Jöjjön el a ZEFI-be!
Rendhagyó biológia óra! November 26. és december 1. között egy interaktív kiállításnak adunk helyet a Hermina u-i rendelő II. emeleti tanácstermében! Hétköznapokon 8:00 és 18:00 óra, szombaton 9:00 és 16:00 között lesz nyitva, és iskolás csoportokat várunk.
A Hermina úti szakrendelőben nyílik az az egészségfejlesztési iroda, mely az egészségmegőrzésében nyújt majd segítséget a kerület lakóinak.
A térkép megmutatja, hogy hol működik már egészségfejlesztési iroda az országban
A munkahelyi stressz  előbb vagy utóbb mindenkit utolér. A "megszoksz vagy megszöksz" pedig ilyenkor nem a legjobb stratégia. Van más megoldás: a stressz kezelése tanulható, fejleszthető, munkavállalói és szervezeti szinten egyaránt. Az alábbiakban bemutatunk néhány jól működő módszert. forrás: NEFI
Ha fogyni szeretnénk, a cardio gyakorlatok fontos részét képezhetik a súlyvesztéshez szükséges fegyvertárunknak. A hatékony cardioedzés összeállításakor az első lépés az, hogy megértsük, mit tehetnek ezek a gyakorlatok a testünkért. forrás: NEFI
A két klasszikus táplálkozási zavar mellett egyre újabb kórképek tűnnek fel a civilizációs ártalmak növekedésével. Ezek előfordulása ritka, de egyre változatosabb. forrás: NEFI
A cigaretta nagyon sokféle anyagot tartalmaz és ez által a szervezet minden részére kihatása van. Ennek következtében a dohányosok várható átlagos élettartama átlagosan nyolc esztendővel rövidebb a nemdohányzókénál. forrás: NEFI
„Főzz másképpen!” címmel, receptversenyt ír ki a Magyar Elhízástudományi Társaság, és a Kor Kontroll Társaság
Alapvető tanácsok és alapelvek, melyek segítségével megtervezhetjük életmódváltásunkat, aminek nem kizárólagos célja, hanem egyik eredménye lesz az egészséges testsúlycsökkenés, valamint fittebbek, egészségesebbek és energikusabbak is leszünk. forrás: egeszseg.hu

Oldalak