Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu

Irodánk jelenleg online működik, kérjük kérdés esetén az alábbi e-mail címen keressenek minket: zefi@zesz.hu

Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu

Irodánk jelenleg online működik, kérjük kérdés esetén az alábbi e-mail címen keressenek minket: zefi@zesz.hu

Sütőtökös sajttorta - az egészséges nassolnivaló

2021.11.22.

A sütőtök az ősz igazi kincse, mely nemcsak kiemelkedő A-vitamin tartalmáról híres, hanem finom, édes ízéről is, így tökéletes alternatíva különböző sütemények alapanyagaként.

Ez a sütőtökös sajttorta tökéletes példa erre és nagyon jól kiegészíthetjük vele desszertként a hétvégi ebédeket. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz és sok értékes alapanyag van benne, így nevezhetjük “egészséges nassolnivaló”-nak is.

Hozzávalók:

Alap:

-1 csomag Gullón cukormentes zabkeksz

-100 g pekándió

-100 g aszalt sárgabarack

-150 g aszalt datolya

-1 ek. olvasztott vaj

-egy kevés víz

-fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg ízlés szerint

Krém:

-600 g sült sütőtökpüré

-500 g mascarpone

-200 ml Hulala cukormentes habtejszín

-1 csomag expressz zselatin

-fahéj, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

Az alaphoz egy aprítógépben összedolgozzuk a hozzávalókat.

Ha nagy aprítónk van, akkor egyszerre mindent, ha kicsi, akkor külön először a kekszet, majd a pekándiót, utána pedig az aszalmányokat az olvasztott vajjal és egy kis vízzel, majd egy nagy tálban mindent összedolgozunk. A vizet érzésre adjuk hozzá összedolgozás közben, amennyire igényli a massza keménysége. A végén még ízesítjük a fűszerekkel. Ha kész, egy kb. 22 cm átmérőjű tortaforma aljára nyomkodjuk erősen a masszát és elsimítjuk a tetejét, hogy egyenletes legyen.

A krém elkészüléséig hűtőbe tesszük.

A krémhez a megsült sütőtökpürét kimérjük, majd hozzáadjuk a mascarponét, összeturmixoljuk és belekeverjük a zselatint.

Végül felverjük kemény habbá a tejszínt és óvatosan a krémhez forgatjuk, közben pedig ízesítünk szerecsendióval és fahéjjal, illetve, ha szükséges, egy kevés édesítőszerrel (pl. eritrit-stevia keverék), de ha elég édes a sütőtök, nem szükséges.

Az elkészült krémet az alapra öntjük és szép egyenletesre eldolgozzuk. Ezután a tortának fél napot, vagy egy éjszakát hűtőben kell állnia, hogy megszilárduljon. Tetejére tökéletesek a különféle magvak díszítésnek.????????????

Készítette: Baráti Anikó dietetikus