Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu
Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu

A pihenés 7 típusa

2022.02.24.

Önnel is előfordult már, hogy egy-egy kiadós alvás után is kimerülten ébredt?

Dr. Dalton Smith orvos, kutató szerint ilyenkor valójában pihenés hiányban szenvedünk. Ugyan az alvás valóban az egyik legjobb regeneráló "csodafolyamatunk", mégis vannak a pihenésnek olyan formái, amelyeket nem tud helyettesíteni. A kikapcsolódásnak ezt a 7 típusát hoztam ma Önöknek és fejtem ki az alábbiakban:

1. Mentális pihenés: Alapvetően minden olyan dolog, ami szünetet biztosít az agyunknak a túlzott a gondolkodástól és a túl erős összpontosítástól – meditáció, séta a ház körül, vagy valami hétköznapi tevékenység, mint például a mosás, rendrakás.

2. Szenzoros pihenés: Nap mint nap - akár észrevétlenül is - érzékeinket folyamatosan új látványok, szagok, hangok árasztják el pl. telefon/laptop képernyője, tv háttérzaja. Időt kell szánunk a külső ingerektől való elszakadásra, érzékszerveink pihentetésére pl. digitális detox, természetjárás, meditáció.

3. Kreatív pihenés: minden, ami segít inspirálódni, például kreatív hobbi, jó zene hallgatása vagy a természetben lenni.

4. Érzelmi pihenés: lényege az érzelmek feldolgozása és az az érzés, hogy megoszthatjuk őket a körülöttünk lévőkkel, vagyis igazán önmagunk lehetünk.

5. Szociális pihenés: Nem feltétlenül csak az egyedüllétet jelenti, hanem hogy olyan emberekkel töltjük az időnket, akik támogatnak és a legjobbat hozzák ki belőlünk, nem pedig leszívnak.

6. Spirituális pihenés: az a képesség, hogy kapcsolatba lépjünk valamivel, ami túlmutat a fizikai és mentális síkon. Ha vallásos, ez jelentheti pl. a vallása gyakorlását, imádkozást, templomba járást. Ha nem, akkor ez azt jelentheti, hogy olyasvalamivel foglalkozik, amely értelmet és célt ad, például önkéntes munkát.

7. Fizikai pihenés: passzív formában a pihentető alvás, délutáni szundi, aktívabb formában pedig lehet akár egy masszázs, jóga vagy nyújtás.

Fontos, hogy figyeljük magunkat : most éppen milyen feltöltődésre, kikapcsolódásra lenne szükségem? Ezzel sokat tehetünk a kiégés és a betegségek megelőzéséért.

Kövess minket facebookon és instagramon is:

ZEFI oldal: https://www.facebook.com/zefizuglo/
ZEFI - testünk egészsége https://www.facebook.com/groups/833371893831756/
ZEFI mentális immunerősítés csoportja https://www.facebook.com/groups/819125255243069/
ZEFI instagram: https://www.instagram.com/zefizuglo