Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu
Ügyfélfogadás
H-Cs: 10:00-16:00
P: nincs
Hermina úti Rendelőintézet
1146 Budapest, Hermina út 7. I/64.
tel: 469 3895 | zefi@zesz.hu

Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

2021.08.30.

Hogyan segíthet alkoholista hozzátartozójának?

Családban élünk, ami egy rendszer tulajdonképpen. Ebben a rendszerben olyan tudattalan működéseink lehetnek, amik a rendszer „rossz” működését tartják fent. Ilyen tudattalan működés az is, amikor szenvedélybeteg hozzátartozók fenntartják a szenvedélybeteg család működését.

Szenvedélybeteg hozzátartozóknál gyakran azt látom, hogy nem tudják mivel is tudnak segíteni az alkoholbetegnek. És gyakran tapasztalom azt is, hogy olyan dolgokat tesznek, amivel éppen azt segítik elő, hogy fenntartják az italozást.

Ebben a cikkben olyan gyakorlati tanácsokat kap, amik segítenek Önnek abban, hogy ne asszisztáljon az alkoholbetegség fenntartásában!

1. Ne kínáljon alkoholt!

Tudom, hogy evidensnek tűnik, de mégis sokszor hallom, hogy azt hiszik, hogy ha csak 1-2 kortyot iszik amikor Ön is jelen van, abból nem lehet baj. Ne tartson otthon alkoholt, és főleg ne kínáljon alkoholt! Az alkoholistának éppen a kontrollal van gondja, ha italt ad nincs megállás!

2. Ne vásároljon neki alkoholt!

Ha alkoholt visz neki a beteg kérésére, akkor valójában fenntartja a legitimációt az italozás felett. Elhiszem, hogy van ebben egy illúzió, hogy ha Ön veszi meg az alkoholt, akkor csak azt és annyit iszik meg hozzátartozója amit Ön vásárolt, valójában pedig csak még könnyebben elérhetővé tette számára az italozást.

3. Ne adjon neki pénzt! Ne fizesse ki a számlákát helyette!

Ha pénzt ad, abból is italt tud venni, ami megakadályozza őt a felépülésben. A pénz meg tud úgy is jelenni, hogy kifizeti helyette a számláját, vagy rendszeresen főz rá. A hangsúly azon van, hogy hagyja, hogy maga gondoskodjon megélhetéséről, mert ha beleavatkozik, több pénz marad italra.

4. Ne vegye el tőle a felelősséget!

Gyakori tévhit az is, hogy ha Ön rendezi hozzátartozója kínos ügyeit, azzal meg is szűnik a probléma. Ilyen probléma tud lenni, pl. ha hazudik miért nem tud bemenni dolgozni, vagy megjelenni egy- egy eseményen. Hagyja meg a felelősséget hozzátartozójának, és ne mossa ki egy -egy helyzetből!

Ha úgy érzi segítségre van szüksége, keresse meg az ACA (www.aca.hu) vagy AL-Anon (www.al-anon.hu) önsegítő csoportokat vagy kérje pszichológus segítéségét!

 

Kövess minket facebookon és instagramon is:

ZEFI oldal: https://www.facebook.com/zefizuglo/
ZEFI - testünk egészsége https://www.facebook.com/groups/833371893831756/
ZEFI mentális immunerősítés csoportja https://www.facebook.com/groups/819125255243069/
ZEFI instagram: https://www.instagram.com/zefizuglo