Milyen most a levegő minősége?

A jobb oldali menüben lehet kiválasztani a szennyezőanyagokat. Itt lehet lekérdezni az órás értékeket és a napi átlagokat is. Több mérőpont adatait is ki lehet rajzolni az 'Összehasonlítás' gombra kattintva. Zuglóban január 7.  és február 11. között voltak mérések. A napi átlagok az alábbi linkeken érhetők el:

PM10 | PM2,5 | SO2 | NO2 | NO | CO | O3 |

 

A zuglói mérési program végetért, de a fővárosi adatok továbbra is elérhetőek.

Február közepén volt egy három-négy napos időszak, maikor a szálló por értékek egyes helyeken még a riasztási küszöbértéket is elérték, de formálisan nem teljesültek a szmogriadó elrendelésének feltételei.

2019. február 11. Az időjárásnak köszönhetően jelentősen javult a levegőminőség. 

2019. február 10. Némiképp javult a levegőminőség, de még mindig több helyen meghaladta az egészségügyi határértéket a PM10 koncentrációja. A Széna téren már második napja  magasabb , mint a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke. 

2019. február 8. Egy kivételével az összes mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja! Csepelen és a Gilice téren a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét is elérte. Utóbbi azért érdekes, mert egyértelmű, hogy a lakossági fűtés okozza a rossz levegőminőséget. 

2019. február 7. A PM10 koncentráció mindenhol jelentősen nőtt a városban! Hat mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket.

2019. február 6. Az elmúlt napokban a levegőminőség kimondottan jó volt, de az utóbbi napon a szálló por koncentrációja ismét emelkedett minden mérőponton.

2019. február 2. A levegőminőség tovább javult, határérték túllépés nem volt.

2019. február 1. A porterhelés csökkent, de még így is több mérőponton meghaladta az egészségügyi határétéket.

2019. január 31. A PM10 koncentráció mindenhol jelentősen nőtt a városban! Öt mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt a Széna téren és Csepelen elérte a tájékoztatási küszöbértéket is. Zuglóban, Újpalotán és Angyalföldön a porterhelés határérték alatt volt. Az NO2-értékek is magasak voltak mindenhol, de határérték alatt maradtak.

2019. január 28. A PM10 koncentráció egy-két mérőponton haladta meg az egészségügyi határétéket. Zuglóban a porterhelés változatlan, az NO2 koncentráció némiképp nőtt.

2019. január 27. A levegőminőség továbbra is jó, a PM10 koncentráció egyedül a Széna téren haladta meg az egészségügyi határétéket.

2019. január 24. A PM10 koncentráció mindenhol alacsonyabb, mint az előző napon, az egészségügyi határétéket sehol sem éri el.

2019. január 23. A csapadéknak köszönhetően javult a levegőminőség Budapesten. A PM10 koncentráció csak 1-2 mérőponton haladta meg az egészségügyi határértéket, de mindenhol alacsonyabb, mint az előző napon.

2019. január 22. Tovább romlott a levegőminőség Budapesten. A PM10 koncentráció szinte minden mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, sőt a Széna téren elérte a tájékoztatási küszöbértértéket is.

2019. január 21. A levegőminőség egyértelműen romlott. A levegőben található por és aeroszol (PM10 koncentráció) több mérőponton meghaladta az egészségügyi határértéket, de még nem érte el a tájékoztatási küszöbértértéket. A Nitrogén-dioxid (NO2) értékek is magasabbak, mint a megelőző napokon. Jó hír, hogy havazás várható, így a levegő minősége is javulni fog.

2019. január 18. A levegőminőség ismét javult az egész városban.

2019. január 17. A PM10 koncentráció napi átlaga mindenhol romlott némiképp, a Széna téren elérte az egészségügyi határértéket.

2019. január 16. Elkezdett emelkedni a PM10 koncentráció (30 perces átlagok), és egyes mérőpontokon a NO2 értékek is nőttek, de a levegő minősége továbbra is jó.

2019. január 15. A levegőminőség kimondottan jónak mindható a fővárosban, nincs számottevő változás. Az OMSZ előrejelzése szerint a PM10 koncentráció a következő napon nőhet, de az egészségügyi határértéket nem éri el.

2019. január 14. Az időjárási helyzet kedvezően hat a levegőminőségre, nincs számottevő változás. A földfelszíni ózon (O3) koncentráció nött meg némiképp egyes mérőpontokon, de az egészségügyi határértéket nem éri el.

2019. január 13. A zuglói mérőpontról nem továbbított adatokat a rendszer, a hibát azóta elhárították. Szerencsére nincs számottevő változás, a levegőminőség kimondottan jó.

2019. január 12. Az időjárási helyzet kedvezően hat a levegőminőségre, nincs számottevő változás.

2019. január 11. Tovább javult a levegő minősége az egész városban.  Az egészségügyi határérték alatt van a szálló por (PM10) koncentrációja, köszönhetően a kedvező időjárási helyzetnek.

2019. január 10. Javult a levegő minősége az egész városban.  Így is több mérőponton már három napja az egészségügyi határérték felett van a szálló por (PM10) koncentrációja, de nem éri el a tájékoztatási küszöbértéket. 

2019. január 9. A szálló por (PM10) értékek napi átlaga - egy mérőpontot leszámítva - mindenhol meghaladta a 24 órás egészségügyi határértéket Budapesten! Több mérőpontot a tájékoztatási küszöbértéket is meghaladta a por koncentrációja.